Witariańska pizza warzywna

pizza warzywna

Pizza to potrawa, która doczekała się nawet własnego święta. Nic dziwnego, skoro lubią ją wszyscy bez wyjątku, włącznie z bardzo wybrednymi dzieciakami. To właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy i w związkuz tym mamy przepis na pizzę dla witarian, którzy zamiast tradycyjnej neapolitańskiej wersji, mają znacznie zdrowszą, ale równie smaczną propozycję.

Uwaga! Do przygotowania dania przyda się dehydrator – urządzenie, które pozwala na suszenie owoców, warzyw, ziół – rewelacyjne rozwiązanie dla osób, dla których zdrowe odżywianie to podstawa.

Spód do pizzy:

• 400 g kukurydzy mrożonej – rozmrażamy
• 1⁄2 szkl. przepłukanych pestek słonecznika
• 1 łyżka zmielonego, jasnego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżka staropolskiego octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego

Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym, rozsmarowujemy na kratce, na folii teflonowej i suszymy
w dehydratorze 6 godzin. Następnie za pomocą kolejnej kratki przekładamy na drugą stronę i podsuszamy jeszcze około 2 godzin.

Sos do pizzy:
• 1 szkl. majonezu z nerkowców
• 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

Podsuszony spód do pizzy smarujemy powstałym sosem i kolejno układamy:

• podsuszane pieczarki
• awokado
• pomarańczową paprykę
• małe pomidorki
• cebulę czerwoną
• ananas
• posypujemy suszonym oregano
• posypujemy brazylijskim parmezanem
• dekorujemy listkami bazylii lub posypujemy natką pietruszki

SMACZNEGO!

Polecane

Dodaj komentarz