Co zamiast czipsów? Propozycje zdrowych przekąsek dla każdego

przekaski z batatow

Jedną z ulubionych przekąsek Polaków są czipsy, które występują w dziesiątkach różnych wariantów. Słabość do ziemniaczanych talarków smażonych w głębokim tłuszczu to nie tylko przepis na dodatkowe kilogramy, ale wiele dolegliwości zdrowotnych, których powinniśmy unikać. Czasem trudno się oprzeć pokusie sięgnięcia po paczkę czipsów, dlatego warto poznać kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie zdecydowanie zdrowszych przekąsek, dzięki którym na zawsze zapomnimy o sklepowych produktach.

Zamiast czipsów – pieczone czipsy z batata

Widok słodkich ziemniaków rodem z Ameryki Południowej w polskich sklepach nie jest już niczym szczególnym, dlatego dać im szansę. Można z nich wyczarować wiele smakołyków, w tym oczywiście słone przekąski na wieczór. Przygotowanie zdrowych czipsów z batatów jest banalnie proste i nie wymaga wielkiego zaangażowania. Słodkie ziemniaki wystarczy obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać ulubioną mieszanką ziołową. Tak przygotowane bataty wystarczy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec ok. 30 min. Czipsy z batatów przygotowane bez dodatku tłuszczu będą nie tylko świetną przekąską na seans filmowy, ale również na spotkanie ze znajomymi.

Świeże warzywa z dipem jogurtowym

Dla sklepowych czipsów bogatych w konserwanty i ulepszacze smaków nie ma chyba lepszej alternatywy niż świeże warzywa pokrojone w zwykłe słupki. Świetnie sprawdzi się zestaw skomponowany z marchewki, zielonego ogórka, czerwonej lub żółtej papryki, selera naciowego, lekko podgotowanego brokuła czy kalafiora. Warzywa bez obróbki termicznej nie dość, że posiadają soczysty smak to w dodatku zachowują swoje cenne właściwości odżywcze. Do warzyw warto przygotować dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, który doda naszym przekąskom jeszcze więcej wyrazistości.

Zdrowy popcorn zamiast czipsów

Bynajmniej nie chodzi tutaj o gotowy popcorn w dużych opakowaniach czy też półprodukty przeznaczone do samodzielnego przygotowania z pomocą mikrofalówki. Najlepszą metodą na przygotowanie zdrowego i niskokalorycznego popcornu jest zakup ziaren kukurydzy, najlepiej pochodzących z ekologicznych upraw. Do uprażenia ziaren co prawda będzie potrzeba odrobina oleju w garnku, jednak jest to wciąż o wiele mniej w porównaniu do tego, co proponują nam producenci gotowych przekąsek. Kukurydzę wystarczy wsypać do garnka z rozgrzanym olejem roślinnym, przykryć pokrywką i poczekać, aż „wystrzelają się” wszystkie ziarna. Do gotowego popcornu można dodać swoje ulubione przyprawy, zastępując tym samym sól.

Polecane

Dodaj komentarz