Breville – Tosty dobre na wszystko

pomysl na tosty

Pieczywo tostowe i opiekacz zapewnią smaczne śniadanie, czy też pozwolą przygotować smaczne przekąski, gdy z niezapowiedzianą wizytą odwiedzą nas znajomi. Breville – producent wysokiej jakości sprzętów małego AGD, w tym opiekaczy, przedstawia kilka propozycji na tosty pełne smaków. 

Pieczywo tostowe ma wiele zalet. Jego wielbiciele doceniają je m.in. za możliwość dłuższego przechowywania oraz wygodę. O jego popularności świadczy również wiele rodzajów pieczywa tostowego do wyboru. Wartym odnotowania jest fakt, że pieczywo tostowe dostępne jest również w sklepach ze zdrową żywnością. Powodów popularności tego pieczywa jest więcej, a jednym z nich jest to, że dobrze komponuje się z różnymi składnikami – doskonale dopełni śniadanie w brytyjskim stylu, czy pozwoli na przygotowanie zapiekanych kanapek.

Breville jest marką, która produkuje wysokiej jakości, designerskie urządzenia z zakresu małego AGD. Firma posiada w swojej ofercie szerokie portfolio tosterów i opiekaczy do tostów. Z tymi urządzeniami, przy użyciu pieczywa tostowego przygotujemy pożywne śniadanie, a żadna niespodziewana wizyta towarzyska nie będzie nam straszna. Breville przedstawia kilka przepisów, które wprowadzą nas na wyższy wymiar tostowania.

Energia na początek dnia – tosty z serem i pomidorami

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • Miękkie masło
  • 2 plasterki sera cheddar, około 40g
  • 1 średni pomidor pokrojony w plasterki

Włącz opiekacz do kanapek Breville i pozwól mu się rozgrzać. Posmaruj z jednej strony masłem 4 kromki chleba. Następnie odwróć 2 kromki chleba tak, aby masło znalazło się na spodzie. Ułóż ser na środku chleba, pozostawiając około 1 cm odstęp wokół krawędzi, dzięki temu tosty dobrze się zamkną. Na wierzchu połóż 2-3 plasterki pomidora. Przykryj pozostałą kromką, upewniając się, że strona posmarowana masłem znajduje się na wierzchu. Ostrożnie włóż kanapki do opiekacza i zamknij pokrywę. Zapiekaj przez około 6-7 minut, aż tosty będą zarumienione i chrupiące. Ostrożnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.

Idealne na niespodziewaną wizytę znajomych – tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanym orzechami włoskimi

Składniki:

  • Garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • 15g masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 kromki białego chleba tostowego
  • 70g sera pleśniowego typu blue
  • 1 gruszka, pokrojona w cienkie plasterki

Postaw małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło, cukier i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą, po czym zmniejsz ogień, aby lekko skarmelizować cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodaj orzechy, które po zrumienieniu zdejmij z ognia i ostudź. Podłącz opiekacz do kanapek Breville, aby się nagrzał. Posmaruj masłem 4 kromki chleba tylko z 1 strony. Rozpocznij składanie kanapek, upewniając się, że wokół zewnętrznej powierzchni chleba pozostawiasz 1 cm, aby tosty odpowiednio zapiekły się na brzegach. Dodaj ser, plasterki gruszki i posyp orzechami włoskimi. Przykrywając kanapki pozostałymi kromkami chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ostrożnie włóż do opiekacza kanapki i zamknij pokrywę. Tostuj ok. 7-8 minut do zarumienienia i chrupkości. Ostrożnie wyjmij kanapki i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.

Na męskie, wieczorne rozmowy – tosty barbecue z szarpaną wieprzowiną

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • Masło
  • 80 g szarpanej wieprzowiny w sosie bbq
  • 70 g sera Ementaler
  • Opcjonalnie 4 kawałki papryczki jalapeno
  • Do podania z żółtą musztardą i ogórkiem konserwowym

Rozgrzej opiekacz Breville, a tosty z jednej strony posmaruj masłem. Nałóż nadzienie do tostów, pamiętając o pozostawieniu 1 cm odstępu od brzegów kromki, tak by tosty dobrze się zgrzały. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ułóż tosty w opiekaczu i zamknij. Opiekaj ok. 7-8 minut aż chleb ładnie się zarumieni i będzie chrupki. Delikatnie wyjmij tosty z opiekacza i pozwól im ostygnąć przed zjedzeniem.

Polecane

Dodaj komentarz