4 powody, dla których warto jeść szpinak

szpinak

Szpinak to dla wielu przykre wspomnienie z dzieciństwa, które po latach warto zamienić w prawdziwą przyjemność z jedzenia. Odpowiednio przyrządzony potrafi być bowiem smacznym dodatkiem do makaronów czy mięs, bez którego nie będziemy mogli sobie już wyobrazić naszej codziennej diety. Szpinak powinien znaleźć się w naszym jadłospisie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na swoje prozdrowotne właściwości.

Szpinak na wzmocnienie odporności

Włączając do swojej diety zielone liście szpinaku dbamy o swoją odporność. Są bowiem dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga białych krwinek w neutralizowaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, łagodzi stany zapalne czy przyspiesza gojenie się ran. Szpinak w diecie pomaga także przeciwdziałać rozwojowi infekcji bakteryjnych czy wirusowych, o które w okresie wiosennym nietrudno. Co ciekawe, dużo też mówi się o szpinaku jako produkcie, który wykazuje się działaniem antynowotworowym dzięki obecności przeciwutleniaczy skutecznych w walce z wolnymi rodnikami.

Szpinak na problemy z krążeniem

Liście szpinaku powinny spożywać osoby, które wykazują problemy z prawidłowym działaniem układu krwionośnego. Duża w tym zasługa beta-karotenu, wcześniej wspomnianej witaminy C oraz luteiny, które chronią przed miażdżycą. Co więcej, zawarty w szpinaku potas pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego, a dokładnie skutecznie je obniża. Jedzenie szpinaku działa również z korzyścią dla kondycji naszego serca, a to nie tylko dzięki obecności potasu, ale i magnezu.

Szpinak świetnie wpływa na wzrok

Dieta bogata w szpinak to duży krok w stronę lepszego wzroku. Wszystko dzięki karotenoidom w postaci luteiny i zeaksantyny, które wspierając pracę siatkówki i rogówki przeciwdziałają przedwczesnemu upośledzeniu optymalnej zdolności widzenia. Dodatkowo witamina A chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV i stymuluje ich prawidłowe funkcjonowanie.

Szpinak wspomaga metabolizm i odchudzanie

Każdy, kto chce podkręcić swoją przemianę materii, a przy tym zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinien „zaprzyjaźnić się” ze szpinakiem na dłużej. Liście szpinaku zawierają bowiem duże ilości błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i pozwala zachować uczucie sytości. Co ważne, szpinak sam w sobie jest niskokaloryczny, bo na 100g tego warzywa przypada ok. 25 kcal, dzięki czemu potrawy ze szpinakiem są nie tylko sycące i zdrowe, ale i pozwalają z łatwością zmieścić się w dziennym limicie kalorycznym.

Polecane

Dodaj komentarz